Even mijn hart luchten, ik ben het namelijk helemaal zat. Nee, deze blogpost gaat niet over reizen. Nee, dit is geen post met vrolijke tips. Het is een blogpost die ik aanvankelijk helemaal niet wilde schrijven, maar het zit me blijkbaar toch erg hoog.

Dinsdag 24 Maart, de verjaardag van mijn vriendin. Mijn telefoon draait overuren omdat ook ík de nodige felicitaties voor mijn vriendin in ontvangst mag nemen. Dan opeens: een gruwelijke push-melding op het lockscreen van mijn iPhone. Duits vliegtuig stort neer in Frankrijk. De haren op mijn armen staan plotsklaps overeind, niet wéér toch..? Ik lees de eerste berichten en deze zien er aanvankelijk al niet goed uit. Toch hoop je dat het toestel nog enigzins een zachte crash heeft gemaakt en dat er nog overlevenden zijn. Later die middag wordt duidelijk dat niemand de crash overleefd heeft, wat ontzettend tragisch is.

Ik open mijn Twitterfeed en mijn FaceBook en naast wat steunbetuigingen voor de slachtoffers lees ik direct: Als het maar niet weer een terreuraanslag is en Was de piloot toevallig Moslim?. Inderdaad, ik hoopte ook niet op een tereurdaad. Maar zijn we nu al zo ver dat we er eigenlijk van uit gaan dat bij ieder ongeluk of incident een Moslim betrokken is? En waarom is iedereen daar zo hard naar op zoek?

Begrijp mij niet verkeerd, ik ben absoluut tegen terrorisme. Ik ben zelfs tegen elke vorm van extremisme. Ik zie extremisme namelijk als een manier om anderen jouw wil op te leggen en ik vind dat daar in deze hedendaagse maatschappij geen plek voor is. Met mij delen waarschijnlijk nog zon 16,8 miljoen Nederlanders deze mening.

Maar waarom direct deze vooroordelen? Waarom bevolkingsgroepen toch steeds over een kam scheren? Als bijvoorbeeld je trein niet rijdt, denk je dan ook direct aan de treinkaping van 1977 en ben je dan ook direct bang dat de Molukkers er achter zitten? Als een Christenextremist als Anders Breivink op het eiland Utoya een bloedbad aanricht en een heel manifest achterlaat is hij een doorgedraaide gek. Als hij Moslim was geweest dan was hij waarschijnlijk afgeschilderd als een bloeddorstige Moslimextremist.

Ik denk zelf dat dit ook gevoed wordt door de media. De krantenkoppen van vandaag melden allemaal: Co-Piloot liet toestel moedwillig dalen. Had er een Moslim achter de stuurknuppel gezet dan had er hoogstwaarschijnlijk gestaan:150 doden bij terreuraanslag.

Het ergste aan dit alles is dat dit veroorzaakt is door mensen die zichzelf Moslim noemen. Terreurgroepen als Al Qaeda en IS, die zeggen te strijden uit naam van hun geloof. Een geloof dat voor vele Moslims juist staat voor naastenliefde, respect voor anderen en vooral liefde voor hun God.

Ik ben het zat dat juist déze mensen, de échte Moslims, steeds de dupe worden van gebeurtenissen op deze toch al zo verrotte wereld. Vooroordeel op vooroordeel, ik zou er zelf niet mee om kunnen gaan.

Uiteindelijk blijkt de co-piloot hoogstwaarschijnlijk zelfmoord te hebben gepleegd en heeft met deze ontzettend laffe daad nog eens 150 onschuldige mensen de dood in gejaagd. Het is een afschuwelijk incident en ik hoop dat zulke incidenten nooit meer voor zullen komen. En mocht het dan toch nog een keer voorkomen, dan hoop ik dat er niet direct in vooroordelen gedacht wordt.

One thought on “Ik ben het zat”

  1. Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Comments are closed.